Dermly finns på följande apotek: Apoteket Falken, Stockholm Apoteket Nordstan, Göteborg  Apoteket Emporia, Malmö Apoteket Avion, Umeå Apoteket Hjorten, Alingsås
Vi pausar våra undersökningar temporärt p.g.a. Covid-19.

Är mitt födelsemärke farlig?

Ett födelsemärke eller leverfläck som det också kallas är en mörk fläck på huden. De allra flesta födelsemärken är ofarliga men det är viktigt att hålla koll på om de förändras till färg, form eller storlek.

Vad är ett födelsemärke?

Födelsemärken är mörka av färgämnet melanin, kan variera i utseende och förekomma var som helst på huden. Födelsemärken kan vara antingen medfödda (kongenitala) eller förvärvade (uppkomna efter födseln). Förvärvade födelsemärken börjar uppstå efter ca 6 månaders ålder och ökar sedan i antal under barndomen och ungdomen. Antalet födelsemärken når sin kulmen mellan 30 till 40 års ålder för att därefter sakta avta.

Bör jag undersöka mitt födelsemärke?

Den allvarligaste formen av hudcancer kallas Malignt melanom och tros bero på solens ultravioletta strålning. Har men bränt sig i solen många gånger, särskilt under barndomen, löper man en större risk att drabbas. Det är därför viktigt att skydda sig mot solen strålar genom att söka skugga mellan kl. 11 och kl. 15 under sommarmånaderna, samt använda täckande klädsel och solkräm med hög skyddsfaktor där kläderna inte täcker.

Om du har födelsemärken som stämmer in på dessa kännetecken är det en god idé att undersöka dem: